1- Kükürtdioksit / Sülfür Dioksit Nedir?
Kükürtdioksit, kimyasal formülü SO2 olan, keskin kokulu, renksiz, yanıcı olmayan, zehirleyici bir gazdır. Sülfür dioksit olarak da isimlendirilir.
Basınçla sıkıştırılarak veya kaynama noktası olan -10°C’ye soğutularak sıvıya, erime noktası olan -75,5°C’de ise katıya dönüştürülebilir. Havaya göre bağıl gaz yoğunluğu 2,26’dır, yani havadan yaklaşık %126 daha ağırdır. Sızıntı durumlarında zemine yakın yerlerde birikip zemin boyunca etrafa yayılabilir.
2- Kükürtdioksit Gazı Nerelerde Bulunur? Nerelerde Kullanılır?
Kükürtdioksit doğada volkanik gazlarda ve bazı sıcak kaynak sularında çözelti halinde bulunur. Endüstride önemli bir hammadde olduğu için büyük miktarlarda endüstriyel üretimi de yapılır. Demir pirit, bakır pirit gibi kükürt içeren yakıtların yanması sonucu büyük miktarlarda kükürtdioksit oluşur.
Kükürtdioksit kimya endüstrisinde sülfürik asit üretimi, gıda endüstrisinde ise meyve ve sebzeler için koruyucu olarak kullanılır. Ayrıca saman ve tekstillerin ağartılmasında da kullanılır. Modern soğutucu akışkanların yaygınlaşmasından önce soğutucu gaz olarak da kullanılmıştır.
3- Sülfür Dioksit Gazının Tehlikeleri Nelerdir?
Zehirleyicilik
Kükürtdioksit insanlar için zehirli bir gazdır. Amerikan Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü’nün (NIOSH) belirttiği limitlere göre %0,01 (100 ppm) kükürtdioksit bulunan ortam nefes almak için uygun değildir ve derhal terkedilmelidir. 10 saatlik çalışma süresinde ortalama maruziyet limit değeri (TWA) 2 ppm olup, 15 dakikalık kısa dönemde (STEL) ise bu değer hiçbir zaman 5 ppm’i aşmamalıdır. Kükürtdioksit zehirlenmesi belirtileri şu şekilde ilerler: Gözlerde, burun ve boğazda tahriş, göz ve burunda akıntı, nefes tıkanması, öksürme, bronşlarda daralma. Uzun süre kükürtdioksite maruz kalmak astıma neden olabilir.
4- Sülfür Dioksit Nasıl Tespit Edilir? Karf&Scoot GD2G Sülfür Dioksit Dedektörü Özellikleri
Keskin kokusu nedeniyle insanlar tarafından varlığı algılanabilse de burundaki koku reseptörleri kolayca yorulduğundan koku duyusu kükürtdioksiti tespit etmekte güvenilir değildir. Sülfür Dioksit sızıntısı olabilecek endüstriyel tesislerde, çalışan güvenliği için Sülfür Dioksit gaz algılama dedektörü kullanılması gereklidir. Karf&Scoot GD2G Sülfür Dioksit Dedektörü, elektrokimyasal sensör teknolojisi ile hassas, hızlı ve güvenilir bir biçimde Sülfür Dioksit gazını tespit eder. Analog ve dijital sinyal çıkışları sayesinde tek başına kullanılabileceği gibi tesisinizdeki ekipmanlarla da uyum içinde çalışabilir. Patlayıcı ortamlarda kullanıma uygundur, Atex sertifikasına sahiptir. Paslanmaz çelikten üretilen sağlam gövdesi, zorlu endüstriyel şartlarda dahi kusursuz ölçüm imkânı sağlar.
Tehlikeli gaz algılama teknolojileri, personel ve tesis güvenliğiniz için yüksek öneme sahip ekipmanlardır. Daha detaylı bilgi ve tesisinize özel gaz algılama çözümlerimiz için aşağıdaki iletişim adreslerimizden veya iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.
Yazar: Karf&Scoot
İzinsiz kopyalanması ve kaynak gösterilmeden alıntılanması yasaktır.
Kaynaklar:
ABD Çevre Koruma Ajansı, www.epa.gov
Encyclopædia Britannica, www.britannica.com
Philip Wexler, Encyclopedia of Toxicology, 2014
ABD Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü (NIOSH) Pocket Guide to Chemical Hazards