1- Kurşun Asitli Akü Nedir? Nasıl Çalışır?
Otomobillerde yaygın olarak kullanılan kurşun-asit aküler, araçtaki motoru başlatmak ve elektrikli aksamı güvenle çalıştırmak gibi işlevlere sahip iken, forkliftlerde, golf arabalarında, zemin temizlik makinelerinde ise aracın ana güç kaynağı rolündedir.
Kurşun-asit akü, dayanıklı bir plastik kap, pozitif ve negatif yüklü iki elektrot ve elektrolit sıvıdan oluşur. Tipik bir aküde negatif elektrot saf kurşun, pozitif elektrot kurşun dioksit, elektrolit sıvı ise sülfürik asit çözeltisidir.
Normal kullanımda (deşarj durumunda), pozitif plaka (PbO2) ve elektrolit (H2SO4) arasındaki kimyasal tepkime sonucu, PbSO4 ve H2O oluşurken, negatif plaka (Pb) ve elektrolit (H2SO4) arasındaki tepkimede ise yine PbSO4 ve H2 oluşur. Bu tepkime sonucu hücre başı yaklaşık 2V enerji açığa çıkar.
Şarj esnasında ise akünün normal gücünden biraz daha fazla elektrik elektrotlarına uygulanır. Bu şekilde reaksiyon tersine dönerek elektrotlar ve elektrolit yavaşça eski haline döner.
2- Kurşun Asitli Aküler Nasıl Patlayıcı Gaz Salınımı Yapar?
Çeşitli ihtiyaçlara uygun akü tipleri üretilmiş olsa da (SLI, AGM, traksiyoner vb.) tüm kurşun-asit akülerin ortak yanı, özellikle şarj esnasında yanıcı gaz salınımı yapmalarıdır.
Yukarıdaki detaylarını verdiğimiz normal şarj-deşarj döngüsünde açığa çıkan Hidrojen ve Oksijen gazları, 100% verimlilikle tepkimelere girmez, bir miktar gaz akünün buşon kapağından veya vent deliğinden salınır. Özellikle şarj esnasında gaz salınım miktarı artar, aşırı şarj durumunda elektrolitteki suyun hidrolize uğraması yanıcı gaz salınımını tehlikeli düzeylere getirebilir.
3- Aküler Nerelerde Kullanılır? Yanıcı Gaz Algılama Gerektiren Başlıca Yerler Nerelerdir?
Akü üretim tesislerindeki şarj odaları, forklift ve zemin temizlik makinesi gibi akülü araçların şarj edildiği mekanlar (forklift şarj odaları) yanıcı hidrojen gazının tehlike oluşturduğu başlıca noktalardır. Bu mekanların güvenliği yanıcı gaz düzeyi algılama dedektörleri ve havalandırma sistemleri ile sağlanmalıdır. Yanıcı gazın bulunabildiği ortamda kullanılacak bu cihazlar, yanıcı-patlayıcı nitelikteki gazı patlatmaz nitelikte, ATEX sertifikası ile sertifikalandırılmış nitelikte olmalıdır.
4- Akü Şarj Odalarında Yanıcı-Patlayıcı Hidrojen Gazı Nasıl Tespit Edilir?
Hidrojen gazı havadan hafif bir gaz olduğu için sızıntı durumunda yükselerek tavana yakın yerlerde birikme gösterir. Hidrojen salınımı yapabilecek akülerin bulunduğu ve şarj edildiği mekanlarda tavana yakın, uygun noktalara hidrojen dedektörü yerleştirilerek sürekli ölçüm yapılır.
Yanıcı patlayıcı ortamda kullanıma uygun olan Karf&Scoot GD2G Hidrojen Dedektörü, katalitik(pelistör) sensör teknolojisi ile 0-100%LEL aralığında hızlı güvenilir hidrojen algılama yapabilmektedir. Dijital ve analog çıkışları sayesinde tesisinizdeki otomasyon panosuna tam uyum sağlayarak kullanılabileceği gibi, kontrol panosu gerektirmeksizin tek başına ölçüm yaparak fan ve siren ekipmanlarınızı otomatik çalıştırmakta da kullanılabilir.
Detaylı ürün bilgisi, tesisinizin ihtiyacının belirlenmesi ve size özel tekliflerimiz için info@karfandscoot.com veya iletişim sayfamızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Yazar: Karf&Scoot
İzinsiz kopyalanması ve kaynak gösterilmeden alıntılanması yasaktır.